اعتصابات کارگری در انگلیس

 

«اکونومیست»

برگردان: محبوبه مشکین

 

آن چه در زیر می­خوانید، مقاله­ای است از وضعیت اعتصابات و اعتراضات طبقه­ی کارگر انگلیس هم زمان با وقوع انقلاب پنجاه و هفت در ایران، که از «اکونومیست» ترجمه شده است.

 * * *

 

برخورد دولت کارگری آقای "کالاهان با اتحادیه­ها"، در این هفته، بالقوه مخرب­تر از تقابل آقای"Heath"  با اتحادیه‌های معدن­چیان در سال ۱۹۷۴ که منجر به کناره­گیری او‌ از قدرت شد، می­باشد. هنوز خطر اعتصابات سراسری رانندگان حامل سوخت این هفته بر طرف نشده، اعتصابات کامیون­داران حمل و نقل شوک بزرگی را در زمینه­ی حمل مواد اولیه به صنایع وارد کرد. با وجود این که تنها حدود سی هزار نفر از کل صد و هشتاد هزار نفر رانندگان در بریتانیا دست به اعتصابات زده­اند، اما "اعتراضات متحرک" منجر به بسته شدن بنادر و اختلال در روند تولیدات صنعتی گردیده است. این کشور هم­چنین در خطر اعتصابات سراسری راه­آهن و دست کشیددن از کار کارگران آب و فاضلاب نیز قرار دارد. کابینه با تشکیل جلسه­ی خود در روز پنج­شنبه به طرح و بررسی‌ مشکلات ناشی‌ و زاییده پرداخت. وزرا سعی‌ به حفظ  خط مرز پانزده درصدی در توافق رشد پرداخت، که این خود سه برابر حد رسمی‌ پنج درصدی می‌‌باشد، دارند. بعد از ظهر پنج­شنبه، آقای "کالاهان" با فرا خواندن سران اتحادیه‌های حمل و نقل به "دونینگ استریت"، سعی‌ به توقف رسمی‌ شدن اعتصابات کامیون­داران کرد.

تنها یک راه حل سریع و معجزه­آسا در جهت جلوگیری از اعتصابات رانندگان کامیون می­تواند موجب جلوگیری از بسته شدن تدریجی‌ صنایع بریتانیا در هفته­ی آینده گردد. بعضی‌ از کارخانجات از قبل مجبور به توقف تولیدات خود گردیده­اند. شرکت­های صنایع غذایی، شیمیایی، نساجی، اتوموبیل سازی و فولاد به کارگران خود اعلام کرده­اند که قادر به تضمین ساعات کار معمول و درآمد حاصله از آن برای آن­ها  در هفته­ی آینده نیستند. اعتصابات منجر به بلوکه شدن تجارت در بریتانیا شده، که این ناشی‌ از بسته شدن کامل بنادر اصلی‌ بارگیری به سبب "اعتراضات ایستاده" می­باشد که باعث پایین آمدن شدید صادرات گردیده. "ای سی‌ ‌ای" اعلام کرده است، که اعتصابات باعث بسته شدن تمامی کارخانجات این شرکت در پایان هفته­ی آینده خواهد شد.

شرکت­ها در این هفته به حقیقت تلخی‌ پی‌ برده­اند، که تا چه حد وابسته به خدمات شرکت‌های خصوصی حمل و نقل بوده و هم­چنین تا چه اندازه در مقابل "تظاهرت ایستاده سراسری منظم"، که در واقع حتا پیش­تر از اختلافات اصلی‌ نیز گسترش یافته، نقطه ضعف دارند. تا روز پنج­شنبه فقط  سی هزار  تن  از آن دسته رانندگانی که برای شرکت­های تحت پوشش "سازمان حمل و نقل جاده­ای"، که مذکرات­شان با شکست مواجه شده بود، دست از کار کشیده بودند. اما با گسترش "تظاهرات ایستاده"، تاثیرات آن نیز فزونی یافت. به استثنای منطقه­ی لندن، ایست انگلیا و مناطق غربی کشور، اعتصابات RHA به اعتصابات سراسری حمل و نقل جاده‌ای در نیمه‌های هفته دامن زده بود، با وجود این که شرکت‌های کوچک و همین­ طور ناوگان شرکت‌های بسیار بزرگ به‌ این اعتصابات نپیوسته بودند.  

شرکت­های حمل و نقل تحت پوشش RHA تنها حدود نصفی از هشتاد و پنج درصد  کل محموله­هایی که از طریق جاده­ها نقل مکان می­شوند را حمل و نقل می­کنند، با وجود این نقل و انتقال‌های راه دور را مال خود کرده­اند. تظاهرات ایستاده و اعتصابات رانندگان هم­کاران آن­ها در "اتحادیه­ی کارگران حمل و نقل" که برای شرکت‌های صنعتی هم­چون "ای سی‌ ‌ای" کار می­کردند را مجبور کرده تا از خطوط این تظاهرات و اعتصابات عبور نکنند.

شرکت‌ها از دو طرف زیر فشار قرار گرفته­اند. در بسیاری از موارد، تظاهرات در خارج و مقابل درب ورودی این شرکت‌ها باعث شده تا جلوی ورود مواد اولیه به کارخانه را گرفته و از خروج محصولات ساخته شده جلوگیری کند. یا این که با خروج محصولات خود توسط کامیون‌های متعلق به این شرکت‌ها با تظاهرات مبارزه کرده و آن­ها را از کارخانجات و انبار‌های مقصد که راهی‌ آن جا هستند، دور سازند. با توجه به استحکام و قدرت عمل در بنادر، شرکت‌ها حتا زحمت فرستادن کالا‌ به این نقاط را نیز به خود نمی­دهند، حتا اگر قادر باشند آن­ها را از کارخانه‌های خود نیز خارج سازند. بعضی‌ دیگر نیز اقدام به انتقال شبانه­ی کالاها در سطح کشور می­کنند، زمانی که تظاهرات ایستاده و اعتصابات یا عمل نمی­کنند و یا مجاز به تشکل نیستند.

به نظر می‌رسد که تمامی‌ بخش‌های صنعتی از تاثیرت سریع و ناگهانی عمل رانندگان کامیون به حیرت در آمده­اند. چنین مشهود است که  صنایع غذایی و شیمیایی بیش از سایر صنایع آسیب دیده­اند، و شمال انگلستان و اسکاتلند (که "اتحادیه­ی کارگران حمل و نقل" هفته­ی پیش در این مناطق اعتصابات را رسمی‌ اعلام کرد) بیش از هر منطقه دیگر آسیب پذیرفته­اند. "کنفدراسیون صنایع بریتانیا" اعلام خطر کرد که تا هفته آینده یک میلیون کارگر از کار بیکار خواهند شد، مگر این که دولت با تهیه و ارائه­ی خدمات اضطراری  بتواند  چرخه­ی صنعتی را هم­چنان به گردش وادارد. به جز استفاده از نیروهای نظامی برای انتقال مواد غذایی در حالت اضطراری، کار دیگری از  وزرا ساخته نیست. یک میلیون تنها می­تواند در حد یک تقریب باشد؛ زیرا کمبود‌های فزونی یافته تاثیراتی مضاعف و ضربه‌ای بر سایر بخش­ها  خواهد داشت. و در این مقطع است، که درد ناشی‌ از این کمبود‌ها احساس شده و تمامی اقشار را در بر می‌گیرد.

- بنادر: اگر چه کارگران بنادر به کار معمول خود ادامه داده­اند، اما کالا‌های تخلیه شده توسط آن­ها به تدریج فضای انبارها، سوله‌ها و مناطق نگاه­داری این کالا‌ها در بنادر را پر کرده است. اعتصابات گسترده و مستحکم در بنادر اصلی‌ لندن و لیورپول باعث شده تا تنها تعداد انگشت­شماری از کامیون‌ها بتوانند محموله­ی خود را تخلیه و یا بارگیری کنند. تاکنون تعدادی کشتی‌ از بنادر بریتانیا رانده شده، این تعداد می‌توانست از این رقم نیز پیشی‌ گیرد، اگر کشتی‌­رانی‌ و کار بنادر به سبب ریزش برف سنگین و تگرگ مختل نشده بود.

- غذا: پیش بینی‌ می­شود تمام این صنایع در هفته­ی آینده با رشد فزاینده‌ای تعطیل شوند؛ بعضی‌ از کارخانجات تاکنون بسته شده­اند. بیش از نیم میلیون کارگر تاکنون در کارخانجاتی چون "یونایتد بیسکویتس" و "وان دن برگس"، که مواد اولیه­ی مورد نیاز کارخانجات آن­ها به واسطه­ی اعتراضات ایستاده در بنادر و انبار‌های شرکت‌های تهیه کننده­ی مواد مورد نیاز آن­ها  مختل شده، از کار بیکار شده­اند. کارخانجات تولید کننده­ی مواد غذایی نیازمند شکر و روغن هستند، که این هر دو در زنجیره­ی کالا‌های بلوکه شده قرار دارند. سازمان قند و شکر بریتانیا، که به کار تصفیه و پالایش چغندر قند اشتغال دارد، با کاهش پنجاه درصد مواد اولیه­ی معمول خود مواجه شده است؛ در حالی که "لیل اند تیت" نیز دچار مشکلاتی در تامین مشتریان خود با استفاده از تولیدات انبار شده­ی خود دارد. رهبران صنایع غذایی سعی‌ برا آن دارند تا مواد غذایی مربوط به محصولات غذایی را از لیست صنایعی که به سبب اعتراضات آسیب دیده­اند، مستثنی سازند.

فروشگاه‌های زنجیره‌ای می­گویند، که فقط تا دو یا سه هفته دیگر قادر به تامین مواد غذایی با اتکا به ذخیره‌های خود که آن را نیز به سبب یورش خرید‌های پیش از سال نو و وحشت از اعتصابات کامیون‌های حامل سوخت انبار کرده بودند، می­باشند. اما تمامی این فروشگاه‌های زنجیره‌ای دچار مشکلات روزافزون در ارسال محموله به انبار‌های خود هستند، که این نیز به سبب اعتصابات و تظاهرات ایستاده می­باشد. از فروشگاه‌های محلی نیز خواسته شده برای یافتن و تامین سبزی و میوه­جات و گوشت، که به دلیل عمل رانندگان کامیون دچار کمبود شده، در مناطق جغرافیای نزدیک به خود به جست­وجو بپردازند.

- مواد شیمیایی: حدود نیمی از مجتمع‌های شیمیایی در سراسر کشور تا نیمه­ی هفته­ی آینده بسته خواهند شد. بعضی‌ از این کمپانی‌ها معتقدند، که صنایع‌شان هدف مستقیم "اتحادیه­ی کرگران حمل و نقل" قرار گرفته. "ای سی‌ ای" به شدت از بابت این اعتراضات سنگین آسیب دیده، از جمله مجموعه­ی پتروشیمی "تیساید" و کارخانجات تولید کلر، و محصولات ‌نمکی و بازی در "رانکرن"، که در نیمه­ی هفته فلج شدند. این کمپانی معتقد است، که نیمی از محموله­ی محصولات معمول این شرکت بلوکه شده است، یا به سبب اعتراضات که رانندگان "ای سی‌ ای" را متوقف کرده و یا به علت کمبود و نقصان در حضور سیستم حمل و نقل. تخمین زده می­شود، در نیمه­ی هفته، فروش تا رقم بیست و پنج میلیون پوند کاهش یافته، که این شامل صادرات با نرخ سه میلیون در روز است. در روز جمعه نزدیک به بیست و پنج هزار کارگر در "ای سی‌ ای"، کاری برای انجام دادن نداشتند؛ زیرا کارخانه‌ای که در آن کار می­کردند مجبور به تعطیل و یا کاهش در تولید شده بود. تمامی پنجاه هزار تن  کارگران این کمپانی که به صورت هفتگی حقوق دریافت می­کنند، در خطر بیکاری قرار گرفته­اند؛ زیرا تولید با کاهش فزاینده و بی‌ سابقه‌ای در هفته­ی آینده مواجه خواهد بود.

- فولاد: "کمپانی فولاد بریتانیا" با مشکلات و تاثیرات  چندگانه­ی ناشی‌ از اعتصابات رانندگان حمل و نقل سوخت از یک طرف و اثرات هوای بد در اسکاتلند دست و پنجه نرم می­کند، که مشکلات حمل و نقل نیز به آن اضافه شد. تولیدات "ورقه" در جنوب ولز عملا متوقف شد و اعتراضات ایستاده‌ای که کامیون‌های "بی‌ س سی‌" را بلوکه کرد، منجر به این شد که کارخانجات در "سکونتهرپ"، در نیمه­ی هفته، یک سوم از تولیدات خود را کاهش دهند. فضا برای انبار کردن محصولات فولاد خود یک مشکل بوده و حتا استفاده­ی سنگین و شدید "بی‌ س سی‌" از حمل و نقل راه­آهن نیز دچار مشکل می­شد؛ زیرا واگن‌ها نمی­توانستند محموله­ی خود در کامیون‌ها را تخلیه کنند و در نتیجه بخش‌های تخصیص یافته به انبار کالا‌های مشتریان مختلف انبوه می­شدند.

- مهندسی: "فدراسیون استخدام کنندگان مهندسی‌" شکایتی تسلیم وزیر کار کرده، که در آن از نتایج اعتراضات ایستاده که منجر به کاهش دست­یابی تولیدکنندگان به مواد اولیه­ی اصلی‌ تولید - که باعث کاهش تولیدات آن­ها می­شد­ اعتراض کرد. کارخانجات ریخته­گری در قسمت‌های مرکزی کشور با کمبود ماسه روبرو شده، که این خود پیش از این باعث کمبود محصولات چدنی شده بود.

- اتومبیل سازی. بخش‌های مونتاژ "لیلاند" بریتانیا در "کولی" و "کاونتری" به خاطر کمبود قطعات مورد نیاز آسیب خورده، و "لیلاند" بریتانیا اعلام کرد که از روز دوشنبه می‌باید منتظر بیکار شدن کارگران بود. لیلاند بریتانیا اعتقاد دارد، که نتایج کاهش تولید به برنامه‌های تولیدی نه تنها صدمه زده، بلکه منتهی‌ به مشکلات بیش­تری در زمینه­ی کارگری در آینده خواهد شد.

 

توضیح: این مقاله اول بار در سیزدهم ژانویه­ی 1979 در «اکونومیست» به چاپ رسید و سی سال بعد در شماره­ی سیزدهم ژانویه­ی 2009 آن نیز تجدید چاپ شد.